2016. január 27., szerda

Etetőim madárvendégei - Barátcinege





A barátcinegék nagyon gyakori vendégei az etetőimnek, és nagy egyedszámban vannak jelen. Reggelente ők jelennek meg elsőként, és egész álló nap szorgosan oltják éhségüket. Elsősorban a napráfogómagot fogyasztják, és mindig két szem magot vesznek el az etetőből, egyiket feltörik, megeszik, a másikat pedig elrejtegetik a fák kérgének repedéseibe. Ezekből a magokból kis élelemraktárakat tartanak fenn, gondolva az ínségesebb időszakokra. Azonban a leleményes kékcinegék, gyakran rájárnak ezekre a kis raktárakra és elkezdik fosztogatni, a  gazdájuk tudta nélkül.
Fekete fejfedőjükkel, fehér arcocskájukkal és szürkés színű tollruhájukkal, szolid kinézetűek. Viselkedésük nagyon barátságos, gyakran előfordul, amikor az élelmet helyezem ki nekik, hogy már csenegetik a napraforgómagot a kezem mellől. A kertem madárvendégei között, ők azok a legközelebb merészkednek és a legbarátságosabbak.
A barátcinegék nem csak társukhoz, hanem a költőterületükhöz is hűségesek, olyannyira, hogy a téli időszakban sem távolodnak el messzire a revírjüktől. Nagyon jól megfigyelhetjük, hogy a költési időszakon kívül is általában párban kóborolnak, csak nagyon ritkán látni őket, más madárcsoporthoz csatlakozva.
Mivel állandó madár, így Ti is egész évben megfigyelhetitek őket. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése