2016. január 31., vasárnap

Búcsúzik a január.



Csíz tojó


 Nagy fakopáncs

Az esztendő első hónapját élhettük át, mely hónap a tél közepét jelenti. Ilyenkor még olyan távolinak és elérhetetlennek tűnik, a természet tavaszi ébredezése. Pedig a madarak már érzik, hogy lassan, de biztosan valami készülődik. Az ő megérzéseik, pedig csalhatatlanok, hisz hosszú hosszú évtizedek óta, minden évben ők hirdetik nekünk, hogy bizony közeleg a kikelet. 
A hónap első napjaiban, a tél az igazi arcát mutatta meg nekünk. Éjszakánként, a sötétség leple alatt kemény mínuszok tomboltak, és hiába sütött napközben hét ágra a nap, a levegőt nem melegítették fel szikrázó sugarai. Igazi tiszta, hideg téli időben járhattam az erdő, még csendes ösvényeit. A madarak az erdő helyett a kertemet választották, hiszen a hideg éjszakák előtt, minden falat élelem szükséges a túlélésükhöz. Nálam pedig mindent meg is találnak ahhoz, hogy éhes hasuk jól lakhasson. 
Ez a hideg időszak azonban csak egy bő hétig tartott, majd visszatért az enyhe idő, mely dalra csalta a széncinegéket. A kellemes, napsütéses időben egymást próbálták túlénekelni "hinta" dalukkal. Jó volt újra hallani a hangokat az erdőn, és innentől kezdve, már nem a csend kísérte sétáimat, hanem a cinegék kedves éneke.
Január második fele, meghozta a havazást, és vele együtt ismét fagyosan hidegre fordult az időjárás. Ebben a bő egy hétben, beköszöntött az igaz hólepellel borított tél, mely rengeteg élményt tartogatott a számomra. Amint a sötétség vette uralmába a tájat, a hőmérő higanyszála a -15 fokot is elérte, és nappal sem sokat engedett fagyos szorításából. Az állatok mind, mind élelem után kutattak, hogy a következő hideg éjszakát túl tudják élni. A kertembe rengeteg madár tért be élelemért, a mókusok a dióval és az almával enyhítették éhségüket. Ezekben a napokban őzekkel és szarvasokkal is többször találkoztam, hiszen a hó és a fagy nekik is megnehezíti, az amúgy is ínséges életüket. A havas mezőkön még nehezebben tudnak hozzájutni a napi betevőjükhöz, de muszáj keresniük, mert éhen nem maradhatnak. A nagy keresésben és kutatásban szinte el is felétkeznek mindenről. A nyáron szebb életet megélt, mára már elszáradt fű között dámszarvasok csoportjára lettem figyelmes, mely csoport 5 egyedet számlált, és csak bikákból állt, nagyon közel voltak hozzám és sokáig észre sem vették jelenlétemet. Majd az egyik szagot fogott és fejét felém fordította, melyen hatalmasra nőtt agancsát olyan büszkén viselte, mint a királyok az aranykoronájukat. A többiek is rám néztek, figyelgettek, majd lassan, komótosan szedve hatalmas patáikat, eltűntek a szemeim elől, a bokrok ölelésében. A szép nagy agancsos pedig még mindig csak figyelt, mintha a lábai a földbe gyökereztek volna. Percek teltek el, amikor lassan ő is jobbnak látta, hogy kövesse társait a védelmező bokrok sűrűjébe. Ők még csak nem is sejtették, hogy ezzel a pár perces találkozással, egy életre szóló emlékek maradnak a szívemben. 
Ebben a fogat csikorgató hidegben volt szerencsém idén először hallani a nagy fakopáncs dobolását. Ez a hang, szinte a megszólalásig hasonlít a dob pergésére, csak ezt a természetnek és a harkálynak  köszönhetjük. Ezzel territóriumának a határát védi fajtársai előtt, jelezvén számukra, hogy ez az ő felségterülete és betolakodónak semmi keresnivalója nincsen benne. Ahogy egyre jobban kifelé lépkedünk majd a télből, úgy fogjuk egyre többször, és egyre sűrűbben hallani ezt az előadást.
A hideg időszakot, most a hónap végére egy sokkal enyhébb idő váltotta fel, melyben végérvényesen véget ért az erdő csendje. A széncinegék "hinta" dala mellett, megfigyelhető a "nyitnikék" strófái, a csuszkák hangosan füttyögnek, a csízek és a tengelicek önfeledten csacsogva, a tavasz ígéretét hirdetik a fák legtetején, és a harkályok is boldogan verik a fák törzsét, hogy az erdő dobpergésüktől legyen hangos. 
Bármilyen időt is hozzon az ajtónkon kopogtató február, a tavaszt megállítani már nem tudja, esetleg megtántorítani néhány napra, mert a természet és annak lakói, már pontosan tudják, hogy az utolsó téli hónap már a tavaszt sejteti, és annak közeledtét. 


 Dámszarvas bika

 Mókus

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése