2016. február 1., hétfő

Üdvözöllek február.




 Kikeleti hóvirág

Megérkezett a február, az utolsó téli hónap, mely magában hordozza a még hideg és fagyos időjárást, de a hónap vége felé, már a természet visszafordíthatatlanul a  kikeletre készülődik, és mi is, kik az erdők, mezők ösvényeit járjuk érezhetjük, hogy nagy változások vannak készülőben. 
A meteorológiai tavasz, csak márciusban kezdődik meg, de a természet változását és készülődését, már februárban szemmel és füllel tudjuk követni, hiszen napról napra egyre több élőlény kezd ébredezni a hosszú téli álmából.
Az erdő ösvényeit járva, még a csupasz fák kísérik utunkat, de a talajon már éledni kezdenek a növények. A tavasz első virágai, ahogy egyre gyakrabban melengeti őket a nap sugarai, sorra bújnak elő a puha avarszőnyegből, mely a hideg télen óvta, és védte őket a fagyoktól. Elsőként a hóvirág, a bimbózó erdei kutyatej, a bársonyos tüdőfű, a tyúkhúr, a bogláros szellőrózsa és a  salátaboglárka kezdi el szirmait bontogatni. Ebben a hónapban már a Boszorkánykő sziklái között, a tavasz egyik legkedvesebb virága a fekete és a leánykökörcsin is nyitogatni kezdi puha, szőrös szirmait. Ahogy a virágok életre kelnek a rovarok sem szunyókálnak tovább, ha kedvező az időjárás, sorra ébredeznek téli álmukból, és korgó gyomorral sorra látogatják a nektárban dús tavasz hírnökeit. Sétáinkon már nem a csend és a némaság a kísérőnk, hanem a különféle hangok, füttyök, dobolások és énekek. A csuszkák, a széncinegék, a fekete rigók, az énekes rigók és a harkályok, napról napra, egyre szebben dalolnak, üdvözölve a tavaszt, mely már a természet ajtaján kopogtat.

 Tyúkhúr

 Salátaboglárka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése