2016. február 17., szerda

Korai virágzás.




Ahogy közeleg a tavasz, úgy kezdik el a virágok aprócska szirmaikat bontogatni. A nap sugarai a levegőt egyre langyosabbá varázsolják, ami igen kedvezően hat az élővilág kikeleti ébredezéséhez. 
Azonban nem csak a virágok, hanem a bokrok és a fák is elkezdik a tavaszi újjászületésüket, melyek között az egyik leghamarabb virágot hozó cserje a mogyoró. Gondolom ritka az az ember akinek a közelgő tavaszról a mogyoró bokor virágzása jut az eszébe, pedig barkás virágzata szerintem szemet gyönyörködtető, és ilyenkor februárban, már Ti is megcsodálhatjátok aranyfürtjeit. Azonban sietős virágzásának gyakran megfizeti az árát, mert a kora tavaszi fagyok, gyakran nagy károkat okoznak a termésében. 
Az én kertemben is, mint minden évben, idén is virágba borult a mogyoróbokor, barkás virágai sorra lógnak az ágakon, amit a szél gyakran táncra perdít, melynek a beporzását is köszönheti. Hiszen őt nem a méhek porozzák be, hanem a langyos tavaszi szellő repíti tova a pollenjeit. Most még csak a virágában gyönyörködhetek, de már lelki szemeimmel látom, hogy mikor beérik a termése, mennyi éhes gyomor fog jóllakni belőle. A mókusok, a szajkók, és az erdei egerek egyik kedvelt csemegéje, melyet nem csak  elfogyasztanak, hanem el is rejtegetik, gondolva az ínségesebb napokra. Ezzel a szokásukkal pedig, hozzájárulnak, ennek a finom csemegének a szaporodásához. 
Járjátok nyitott szemmel Ti is a természet ösvényeit, és biztos vagyok benne, hogy szebbnél szebb élményekben lesz részetek. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése