2016. február 8., hétfő

Új taggal bővült a madárkórus.


 Zöldike - hím

Február 9-ét írunk, mely napon, ismét egy fontos megfigyelést szeretnék veletek megosztani. Ahogy közeleg a tavasz, úgy kezd éledni a természet, és vele együtt, napról-napra egyre több megfigyelési élményben lehet részünk. Mint előző bejegyzéseimben olvashattátok a széncinegék, a kék cinegék, a csuszkák, a csízek és a tengelicek már javában éneklik a tavaszváró énekeiket. Ezzel véget értek a téli, csendes erdei sétáink, ismét a madarak dalai kísérik utainkat, melyet, minden természet és madárkedvelő ember örömmel fogad. Ahogy pedig egyre előrébb lépkedünk a februárban, úgy fogja egyre több madár hangját ismét megtalálni, és ettől fogva gyönyörű madárkoncertekben lehet majd részünk. A mai napon is új taggal bővült a kis madárkórus, nem mással, mint a zöldikével. Kora délután eleredt az eső, mely valami oknál fogva, olyan kedvezően hatott a madarakra, mintha csak a nap sütött volna hét ágra, a csupasz ágakon teli torokkal énekeltek a szén és a kékcinegék, csacsogtak a csízek és egy új tagként a zöldikék is csatlakoztak hozzájuk, "dzöíí" elnyújtott strófáival, melyet zsírozásnak is nevezhetünk.
Mindig nyitott füllel haladok a természet ösvényein, mert mindig akad valamilyen érdekes hang, nesz vagy dallam, ami egy új élménnyel gazdagít, de ilyenkor a tél vége felé, talán a megszokottól is jobban odafigyelek a hangokra, mert minden évben kíváncsian várom, hogy melyik madár, mikor kezdi meg énekelőadást. Feljegyzésem szerint a zöldikék éneke, a tavalyi esztendőben február 20-hoz volt köthető, az idén két héttel előbb kaptak kedvet a daloláshoz. 
Járjátok utatokat Ti is nyitott füllel, mert a természet szebbnél szebb előadásokkal kedveskedik nekünk, de hogy meghalljátok e, az csak rajtatok múlik. 


 Zöldike - tojó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése