2016. október 29., szombat

Egy álom kezdete.





Október végére elcsendesedik a kertem, esténként már nem hallom a nagy pele kedves hangját, amint társához beszél, szürkületkor a fák ágai mozdulatlanul állnak, hisz nem oson rajtuk aprócska lábaival és napközben sem figyelget már kíváncsi tekinteteivel a madárodúm bejáratából.
Ahogy egyre hűvösebbre fordulnak az őszi éjszakák, a pelék elhúzódnak védett, és biztonságos vackukba, ahol a fagyos, téli hónapokat fogják tölteni. Már augusztusban megkezdik felkészülésüket erre az időszakra. Fő táplálékuk a különféle gyümölcsök, de talán legjobban az édes almát kedvelik. Amint beköszönt az évszakváltás, szépen lassan áttérnek a magas kalóriatartalmú és tápláló olajos magvak fogyasztására, melyeknek köszönhetően testsúlyuk októberre, a duplájára emelkedik, és így kigömbölyödve hunyják szemüket a hosszú, téli álmukra. Mire az első komoly fagyok beköszöntenek, a pelék már vackukban összehúzódva, bundás farkukkal jól betakarózva szundikálnak. A vackuk lehet mesterséges madárodú, harkályok elhagyott otthona, földalatti üreg, pince rejtett szeglete vagy padlások védett zuga. Amikor a pele álomra hunyja a szemét a testhőmérséklete 35 Celsius-fok körüli, szívverése pedig eléri a 450-et. Ahogy egyre jobban megpihen, és egyre hűvösebbre fordul az időjárás, úgy csökken a testének a hőmérséklete, a mély alvó állapotban csupán 1 Celsius-fok, szívverése pedig, percenkénti 45 dobbanásra esik le, ekkor éri el a hibernációt. A hibernált állapot alatt az életműködése annyira lelassul, hogy egy-egy lélegzetvétele között akár egy óra is eltelhet, mely igencsak hosszú idő. A téli álom alatt, szervezetük nagyon nagy megpróbáltatásokon esik át, testsúlyuk pedig tavaszra, amikor ébredezni kezdenek, a felére esik vissza.

A pelék az esztendő 12 hónapjából, 7 hónapot töltenek alvással, ezzel az állatvilág rekorder hétalvói. Májusban, amikor enyhülnek az éjszakák és a nap sugarai, melengetni kezdik a levegőt, a pelék ébredezni kezdenek. Először a hímek hagyják el vackukat, majd követik őket a nőstények. Az első hetekben legfontosabb feladatuk, hogy kellő táplálékot tudjanak magukhoz venni, hogy visszanyerjék optimális testsúlyukat, és megerősödjenek. Ébredésük után egy hónappal, megkezdik igencsak zajos párválasztási időszakukat, amikor éjszakánként éles hangjuktól hangos a kiskertem. Naplemente után újra a fákon neszeznek és a párok, egymással beszélgetnek. Ez az időszak még nagyon messze van, hiszen nemrégiben szunnyadtak el, de már most nagyon várom, hogy tavasszal újra hallhassam kedves kis hangjukat, szürkületkor pedig a cseresznyefám ágain ugráljanak és szaladgáljanak.
  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése