2016. október 3., hétfő

Üdvözöllek október!







Elérkezett az október, a Gergely-naptár szerint az esztendő tizedik hónapja. Csúcspontjához érkezik a lomszíneződés és kirándulásaink alkalmával, az ezerszínű erdő nyújt varázslatos látványt. Pirosan tündökölnek a vadrózsabokrok és szinte roskadoznak a vitaminban dús  termésektől, kék színével csalják a tekintetünket a kökények és félősen bújnak meg mellettük a kecskerágó különlegesen szép, rózsaszínes termései, melyek közepében narancsszínű termések várják az éhes madárcsőröket.  Az erdő fái is a legszebb ünneplőjüket öltötték magukra, a bükkök, a cserek, a tölgyek, de mind közül talán a legszebbek a juharok, melyek olyan csodás szín kavalkádban pompáznak, hogy szinte csak ámulunk, hogy milyen csodára is képes a természet. Az erdő talaját frissen aláhullott levelek díszítik, melyek közül a virágok helyét ebben a hónapban már a különböző szépségű gombák veszik át.
A természet asztala finomabbnál finomabb falatokkal kedveskedik lakóinak. Hullnak a makkok, éjjel nappal kopog az erdő, ahogy földet érnek a vaddisznók, a szarvasok, a mókusok és az erdei egerek kedvelt táplálékai. Érik a dió, a kökény, a vadszeder és a csipkebokrok roskadoznak a finom csemegéktől. Nagy fakopáncsok, szajkók hordják és rejtegetik a terméseket, hogy élelemraktáraik fel legyenek töltve, mire beköszönt a hideg és fagyos tél.
Októberben a madarak vonulása már kezd alábbhagyni, a sereghajtó házi rozsdafarkúak és az énekes rigók is útra kelnek, helyettük pedig sorra érkeznek meg a téli vendégeink. Csinos élénk narancsszínű tollruhába öltözött süvöltő hímeket és szürkés tollruhás tojókat figyelhetünk meg a juharfákon, ahogy a terméseket csipegetik. Finnország felől megérkeznek a fenyőrigók is, akik egyik kedvenc elesége az ostorfák bogyótermései, de nem vetik meg az almákat vagy más gyümölcs csemegéket sem. Olykor egészen nagy csapatokban lepik el a Sámsonháza mellett elterülő mezőket, miközben a talajon magvak után kutatnak.
A gímszarvasok násza lassan véget ér, de nem tűnik el a szerelem az erdőkből és a mezőkről, mert ebben a hónapban kezdődik meg a dámszarvasok nászidőszaka, a barcogás. A bika gurgulázó hangjával hívja fel a tehenek figyelmét és minden esetben, a tehén keresi fel a leendő párját. A bika barcogó fészket kapar a talajba és ott hallatja nászhangját, bízva abban, hogy felkelti a tehenek figyelmét és őt választják születendő borjaik apjának.
Az előttünk álló hónap is szebbnél szebb élményeket tartogat mindenkinek, aki a természet ezernyi színt rejtő ösvényeit járja.  





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése