2017. február 2., csütörtök

Üdvözöllek február!

 Kikeleti hóvirág

Beköszöntött február, és vele együtt a tél utolsó hónapja. Erről a hónapról elsőként a felemásság jut az eszembe. Hiszen az első heteiben még általában igazi tél tombol, de ahogy egyre jobban kifelé lépkedünk belőle, már jól érezhető a közelgő tavasz lehelete. A fagyos hidegben jókorára hízott jégcsapok már nem tudnak ellenállni a nap melengető nap sugarainak, és szépen lassan, apró cseppekben olvadozni kezdenek. A tél legszebb ruhája is kezd megfakulni, megszürkülni, napról-napra egyre vékonyabb rétegben fedi be a talajt, mígnem teljesen eltűnik, és csak a kisebb-nagyobb tócsák őrzik meg az emlékét. A talajba beszivárgott hólét, a növények szerte ágazó gyökerei szomjasan szívják magukba, és megkezdődik a természet ébredezése. A fák csupasz ágaikkal nagyokat nyújtóznak, az avarból pedig aprócska életek látják meg a napvilágot. A hosszú téli álom után sorra ébredezni kezdenek a télutó első virágai a kikeleti hóvirág, a téltemető, vagy a bársonyos tüdőfű. Ahogy a nap sugarai, és a dél felől érkező langyos szellő végigsimítja az erdő talaját örömükben sorra bontogatni kezdik színes szirmaikat.
A természet szerteágazó ösvényeire lassan visszatér az élet. Egy szép februári napon, olykor még a hóval lepte ágak között, egy csinos, éjfekete tollruhát viselő madár kezd el szinte alig hallhatóan dúdolászni. Majd napról-napra egyre hangosabban, és egyre csengőbben szól a tavasz egyik legszebb dala, melyet a fekete rigó előadásában hallhatunk. De nem csak őt ösztönzi a közelgő tavasz dalolásra, énekelnek a széncinegék, „zsíroznak” a zöldikék, füttyögnek a csuszkák, trilláznak a tengelicek, és amint hazaérkezik az énekesrigó hímje, ő is a legcsengőbb előadásával tölti be a természet ösvényeit. Az erdő fái között időről-időre hangos, messzire hallatszó dobpergés töri meg a csendet, mellyel a nagy fakopáncsok és a fekete harkályok próbálják meg elcsábítani a szívük választottját. Igen elcsábítani, mert a hónap vége már a nászidőszak kezdetéről szól. Sorra találják meg a hím madarak hangjukat, és legcsinosabb ruhájukat magukra öltve kezdenek neki a párválasztási időszakuknak. Napról-napra egyre több dal oson tova a fák között, mely dalok a tojóknak szólnak, a leendő társuknak, akikkel tavasszal aztán megkezdhetik a fészkelési időszakukat.
Ennek a hónapnak a végén kezdődik meg a malacozás. A vaddisznó kocák elhúzódnak száraz levelekből, maguk épített vackukba, és életet adnak a következő nemzedék aprócska, csíkos kis malackáinak.   
Biztos vagyok benne, hogy az előttünk álló hónap rengeteg szép pillanatot tartogat számunkra, hiszen közeleg a kikelet, a természet újjászületése, mely az egyik legszebb és legcsodálatosabb dolog a világon. Lépjetek Ti is rá az erdők, mezők ösvényeire, nyissátok ki szemeteket és fületeket, és hagyjátok, hogy elvarázsoljon titeket is a természet.   


 Téltemető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése