2017. április 14., péntek

A Mátra tavaszi virágai.


Erdei madársóska

 Tavaszi lednek

Bogláros szellőrózsa

 Mocsári gólyahír

 Odvas keltike

 Odvas keltike

 Ujjas keltike

 Piros árvacsalán

 Mocsári gólyíhír

 Kónya vicsorgó

 Fehér acsalapu

 

Minden esztendő tavaszán izgatottan várom az erdők mélyén élő, színes virágok újjászületését. Kedvező időjárás estén már február végén elkezdik szirmaikat bontogatni a téltemetők, a kikeleti hóvirágok, melyeket sorra követnek a többi, korán életre kelő fajok.
Három héttel ezelőtt, amikor legutóbb a Mátrában kirándultunk erdei szélfüvek, kikeleti hóvirágok kezdték meg még igencsak szégyenlős kora tavaszi pompájukat, mára azonban bárhova ahova a szem ellátott virágszőnyeg borította a hatalmas bükk és tölgyerdők talaját. Délután indultunk útnak, az égbolton a nap, félősen bújt meg a sötét vastag felhők mögött, és csak remélni tudtuk, hogy nem fog eleredni az eső. Bíztam benne, hogy az előrejelzés szerint ígért napsütéses, kellemes hőmérsékletű idő a délután folyamán meg fog érkezni, de sajnos nem így lett. A borús, és igencsak hűvös időjárás kitartott az egész túránk alatt, de a virágok színes pompája sok örömteli pillanattal kárpótolt. A lombfakadás előtt nyíló virágok már mind ébren és teljes szépségükben álldogáltak a sudár fák óvó védelmében. Odvas és ujjas keltikék, erdei ibolyák, erdei madársóskák, erdei kutyatejek, erdei szélfüvek, foltos kontyvirágok, különleges szépségű tavaszi lednekek, piros árvacsalán, kerek repkények, fehér acsalapuk, üde sárga színű salátaboglárkák, bogláros szellőrózsák és egyedi megjelenésű kónya vicsorgók színesítették a megfakult avart. Az erdő mélyén halkan csörgedező kis patak mentén pedig, élénk sárga színű a mocsári gólyahírek álldogáltak csodaszép tavaszi virágcsokorba sokasodva.  
A fák ágai már nem csupaszon álldogálnak, apró üde zöld levelek díszlenek rajtuk, a vadkörte, a vadalmafák és a kökénybokrok pedig hófehér virágba öltözve csalják a nektárjukra éhes rovarokat, és a turisták tekintetét. Gyönyörű ilyenkor a táj, a tavasz és a természet újjászületése valami csoda, mely szebbnél-szebb kincseket tartogat mindenki számára, aki az ösvényeit járja.


 Kerek repkény

Erdei galambvirág

Ibolya

 Bársonyos tüdőfű

Foltos kontyvirág

Erdei kutyatej





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése