2017. április 22., szombat

A meggyvágók fészekanyag gyűjtése.


 Meggyvágó tojó
 
Meggyvágó hím
 



Kiskertemet a téli etetési időszakban nagyon sok, mintegy 22 madárfaj látogatja. Ezeknek a legtöbbje minden áldott nap tiszteletét teszi nálam, és szívesen csemegéznek a kihelyezett táplálékokból, kinek melyik tetszik. Tavasszal aztán vannak, akik szárnyra kapnak, hogy megkezdjék utazásukat északi hazájuk irányába, velük csak ősszel találkozhatom újra. Helyükre azonban új fajok lépnek, azok, akik a nálunk hideg téli időszakot melegebb vidékeken töltötték. Dél felől sorra térnek haza vándormadaraink, hogy utódaiknak a mi kertjeinkben, erdőinkben adjanak életet, és neveljék fel őket. Hiszen évről-évre a tavasz a madarak szerelméről, és családalapításáról szól.
Az én kertemben is nagy a sürgés-forgás, és a készülődés. Azok a madarak, akik a téli hideg időszakban megtiszteltek a jelenlétükkel, mind a mai napig visszatérnek, és azok, akik tavaly ősszel elvándoroltak, de kertem fontos kis lakói voltak, ők is újra vendégszeretetemet élvezik. A kihelyezett odúkban épülnek, szépülnek a takaros kis otthonok, de akik a kertem sűrű bokrosába, vagy az erdő fáik közé építik a fészkeiket, ők is itt keresgélik és gyűjtögetik a fészeknek való anyagokat. Ezeknek a kis tollasoknak, és a természetnek hála, az elmúlt napokban ismét rengeteg szép élményt élhettem át.
Első történetem ezek közül az élmények közül a meggyvágókról fog szólni. A meggyvágók viszonylag nagy testű madarak, melyeknek igen egyedi kinézetet kölcsönöz vaskos, erős csőrük. A téli időszakban a csőr színezete világos csontszínű, nyáron azonban fényes szürke színűre vált, melyen szinte megcsillan a nap fénye. Ha van rá módunk közelebbről szemügyre venni, teljesen olyan benyomást kelt, mintha fényesre lenne csiszolva. A tojó szolidabb, világosabb tollruhát visel, mint a hím, így a nemek között könnyen különbséget tudunk tenni, akár laikus szemmel is. A kialakult párok jellegzetes, egyedi „pix, pix” hangokkal tartják egymás között a kapcsolatot, mely nem téveszthető össze más madár hangjával. A meggyvágók rejtett életet élő madarak, főként tölgy, gyertyán és bükkerdők lakói, és nyáron napjaikat a lombsátor védelme alatt élik, csak ritkán kerülnek szem elé. Ezért is annyira kedvesek az emlék, amit nekik hála átélhetek. A meggyvágók télen és nyáron is kertem gyakori vendégei, és a minket körülölelő hatalmas erdő fáinak a védelmében nevelik fel utódaikat, így a költési időszak végén szüleikkel együtt, ők is nálam töltik napjaik egy részét.
Éppen a napokban történt, hogy a konyhában tevékenykedtem, miközben meghallottam a meggyvágók kedves kis „pix, pix, pix” hangját. Jól ismerem őket, ilyenkor egymásnak kedveskedik, és egymással beszélget a tojó és a hím. Szemeimmel elkezdtem keresni őket, a hangok a sziklakertem virágai közé vezettek, és pillanatok múlva meg is láttam, amint a hím finom falatot helyezett a tojó csőrébe, miközben az, szárnyait bőszen rezegtette. Miután megtörtént a kedves kis gesztus, neki fogtak keresgélni. Sajnos, mint korábban említést tettem róla, a sziklakertem növényzete megsínylette a hideg, fagyos téli hónapokat, így új növények kaptak benne otthont. Azonban itt-ott maradt egy kis kósza szál a régi futó talajtakaróból, bevallom akarattal. Azért, hogy ha a madaraknak megtetszik, akkor fel tudják használni a fészkük építésénél, és így is lett. A meggyvágóknak éppen ezek az elszáradt kis ágacskák kellettek, és szorgalmasan, egyiket a másik után szedegették össze dolgos csőrükkel. Mindketten gyűjtögettek a hím és a tojó is. A meggyvágóknál ez a szokás, a hím is részt vesz a fészek anyag gyűjtésében, és otthonuknak az aljzatát is ő rakja le, mely apró kis ágacskákból áll. Amikor ez elkészült a tojó veszi át a munkálatokat, és a fészek többi részét már ő készíti el, melyhez a hím hordja a növényi anyagokat. Tehát a meggyvágóknál mindkét leendő szülő fontos szerepet vállal abban, hogy kis otthonuk biztonságos, és takaros legyen. A fészekkel mintegy 4 nap alatt készül el a pár, és a tojásokat általában május elején rakja le a tojó. A hím az udvarlási, a fészeképítési, és a költési időszak alatt is követi párja minden mozdulatát, és finom falatokkal kedveskedik neki. Ezeket, a pillanatok nagyon szívhez szólóak, a gondoskodás, a féltés, és a társuk óvása, az igaz madárszeretet bizonyítja.


 Meggyvágó tojó 

 Meggyvágó hím

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése