2018. március 30., péntek

Tanító és tanonca


Nózi

Nózi

Nózi


Már megszámolni sem tudom, mennyi kedves pillanattal ajándékoztak meg engem, a kis kertemet látogató mókusok. Minden áldott nap újabb és újabb élményekkel, emlékekkel gazdagodom nekik hála.
Őket figyelve, öröm és boldogság kerít a hatalmába, és mindig tudnak számomra újat mutatni, hiszen eddigi életem alatt ilyen közelről még nem volt szerencsém szemmel követni kedves kis életüket, szokásukat, viselkedésüket.
Ma is, mint minden reggel az ébredező nappal keltek a vörös bundás vendégeim. Mindketten a cseresznyefa karjai között ücsörögtek, mintha valamire vártak volna. Talán a világosságra, mely ezen a reggel, az égboltot takaró sötét fellegek miatt, nagyon nehezen lopakodott be a fák közé.  
Szotyi jól ismeri kertem minden szegletét, hisz hosszú hetek óta ő is itt él, otthona itt lapul a fenyőfa sűrű, zöld levelekkel borított karjai között. A másik vörös bundás mókus, azaz Nózi, csak látogatóba tér be hozzám, és pajtásához. Ő kint lakik az erdő valamelyik szép nagyra nőtt fáján, gondosan elkészített fészke az egyik fa sudarában lapulhat. Messzi egészen biztosan nincsen a kertemtől, mert pirkadat után, már fürgén szedi is apró tappancsait, hogy meglátogassa pajtását, és finom falatokkal tömje meg éhes kis gyomrát.
Nózi a gyakori látogatások ellenére sem mozog olyan otthonosan, mint Szotyi, de mindent megpróbál ellesni pajtásától, aki ezt, cseppet sem bánja. Figyeli, honnan szedi ki a diócsemegét, hol melyik fának a rejtekében lapulnak a finom tepertődarabok, és melyik etetőben bujkálnak azok az aprócska magok, melyeket társa oly ügyesen tud megtörni. Meg kell, hogy állapítsam, hogy Szotyi kitűnő tanító, Nózi pedig lelkes, és ügyes kis tanonc. Fürgén követi oktatója minden mozdulatát, utánozza, hogy hogyan töri a napraforgó magot, és ha kiveszi a rejtekből a diót, tudja, hogy ott ő is fog még találni magának is egyet. Nincs köztük vita, nincsen veszekedés vagy szőrbekapás, szépen nyugodtan és békében megvannak egymás társaságában. Amikor pedig jól laktak, jöhet a jól megérdemelt játék és móka, majd a pihenés, ahogy ezen a reggelen is történt.


Szotyi és Nózi

Szotyi és Nózi

 Szotyi és Nózi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése