2018. március 17., szombat

Visszatért a tél



Szajkó


Az első tavaszi hónap közepe is elmúlt már, mégis újra a zord időjárás kér bebocsátást a természet ajtaján. Az idei esztendőben valamiért nem akar tágítani a hideg, a hó és vele együtt a tél. Pedig már vándormadaraink is sorra térnek haza költési területeikre, a külhoni országokból, és napok óta az ő csengő dalaiktól hangosak az erdők ösvényei.
Az elmúlt héten a természetnek hála szerencsésen hazatértek az énekes rigók, a házi rozsdafarkúak, és egyből neki is kezdtek rég nem hallott kedves strófáik ismételgetéséhez. Ők is élvezték, mint a többi lakó, a langyos tavaszi napsugarak simítását. Azonban a kellemes tavaszi idő csak tiszavirág életű volt, mert újra kemény fagyok és havazás várható. A természet lakói pedig mintha megéreznék a hideg támadását, újra az etetőim körül sürgölődnek. Ma egész délelőtt újra nagyon sok madár jött a terített asztalaimhoz az éhségét oltani, éppen úgy, mint az a hideg téli napokon is tették.  Pedig már bő egy hete, ahogy a kellemes idő beköszöntött, egyre kevesebben tették tiszteletüket, a még feltöltött etetőknél. Már a dalolás, az udvarlás, és revírjeik védelme volt a legfontosabb feladatuk, éppen úgy, mint minden áldott tavaszon. 
Most, amikor ezeket, a sorokat írom Nektek, szombat délután van, és az égboltot uraló sötétszürke, lógó hasú fellegekből egyre-egyre több fehér pihe fúrja át magát, és ugranak fejest a hívogató mélységbe. Egymást követve hullnak alá a talajra, miközben körbe-körbe táncoltatja őket az egyre viharosabban fújó szél. A levegő is lehűlt, éppen, hogy kicsivel nulla fok felett tanyázik a hőmérőm higanyszála. Azonban a talaj még nem hideg annyira, hogy ezek a hópihék meg tudjanak maradni, így ahogy földet érnek, apró vízcseppekké olvadnak. Holnap reggelre viszont kemény fagyot jósolnak a meteorológusok, így lehet, mire éjszakai álmomból felébredek én is, és a természet lakói is, addigra újra fehér fátyol fedi majd be a kertemet, és az erdők, mezők ösvényeit.
Tartsatok Velem holnap is, mert megosztom Veletek, hogy a már hazatért tollasoknak milyen falatokkal kedveskedhettek, hogy könnyebben át tudják majd vészelni az előttük álló, szokatlanul hideg időszakot.     


 Zöldike hím

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése