2018. március 2., péntek

Üdvözöllek március!



 Tyúktaréj

 Fekete kökörcsin

 Kikeleti hóvirág


Beköszöntött a március, az első tavaszi hónap. Azonban az időjárás, mit sem törődik a naptárral, hisz a tél sehogy sem akar engedni fagyos szorításából. Sőt mi több, a mögöttünk álló téli hónapok legfagyosabb napjai köszöntöttek be február legvégére.
De mindezek ellenére a természet lakói már jelzik és érzik, hogy bizony már van valami a levegőben.
Amikor a szürke fellegeket a szél tovarepíti, a szikrázó kék égen lassan osonó nap korongja már kellemes meleg érintésével fésüli a tájat. Az erdő fái nagyokat nyújtóznak csupasz karjaikkal, és sorra vetik le magukról korhadt, megöregedett ágaikat. Amikor egy-egy ilyen ág földet ér, hangja messzire kúszik a még csendes erdőben. De a csend napjai már meg vannak számlálva, hisz sorra találnak rá a madarak gyöngyöző énekükre, és lágyan dalolni kezdenek, mely úgy folyik szét a fák sudarai között, mint a lassan folyó kis patak kristálytiszta vize.
Amint engedni kezd a fagy, a föld mélyén megmozdul az élet, sorra ébredezni kezdenek a tavasz első vadvirágai. A nap sugarai gyengéd kezeikkel, ahogy végigsimítsák a földet, úgy dugják elő aprócska fejeiket a hóvirágok, a téltemetők, a bársonyos tüdőfüvek, és a kopár sziklákon is kíváncsi tekintetekkel kukucskálnak elő a meleg bundába bújt kökörcsinek, megmutatva a világnak fenséges szépségüket.
A langyos tavaszi napsütés, ébresztőt fúj a rovarvilág aprócska tagjainak is, akik éppen, hogy csak kitörlik az álmot a szemeikből, már keresik is a színes virágokat, hogy azok édes nektárjaival lakjanak jól. Téli odvaikból előbújnak az áttelelő lepkék, az élénksárga színű citromlepkék, a nappali pávaszemek, és újra megcsodálhatjuk fenségesen szép, könnyed táncukat. 
A fák, a bokrok szundikáló rügyei egyre csak duzzadnak és duzzadnak, majd egy szép napsütéses reggelen előbújnak az élet apró ígéretei, hogy a természet ösvényeit újra, üde zöld lobbal takarják be.
Csodaszép hetek és hónapok állnak előttünk, melyek alatt, újra, mint minden esztendőben, szem és fültanúi lehetünk a csodának, mely nem más, mint a természet gyönyörű újjászületése.


 Salátaboglárka

 Hétpettyes katicabogár

Nappali pávaszem

Ébredező erdő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése