2016. április 1., péntek

Üdvözöllek április.



 Ujjas keltike 

Tyúktaréj

  Salátaboglárka

Egész életünket végigkísérik az évszakok véget nem érő váltakozása, melyek szebbnél szebb élményeket tartogatnak. Évről évre üde zöld lombruhát öltenek a fák, apró virágok bújnak elő a vastag avartakaró védelméből, vándormadaraink visszatérnek költési területeikre, és újra megtalálva hangjukat, csodálatos dalaikkal hirdetik a tavasz megérkeztét. 
Minden évben átélhetjük a természet újjászületését, mégis újra és újra csodálattal figyeljük a természet ébredését, hiszen a változások ezekben a hónapokban a legszembetűnőbbek. Az erdőben a fák rügyei duzzadnak, míg nem egy áprilisi napon megpattannak, és előbújnak az apró üde zöld levelek. A talajt apró színes virágok uralják, nekik ez az időszakuk, amikor még kellő fényhez tudnak jutni, mert a fák lombkoronája nem zárja el előlük a nap éltető sugarait. Virítanak a bogláros szellőrózsák, az orvosi, és a bársonyos tüdőfű rózsaszín virágai, az odvas, és az ujjas keltikék, az erdei galambvirágok, az ibolyák édes illata hatja át az erdő levegőjét, a salátaboglárka élénksárga virágai, és fényes zöld levelei, mint egy gondosan leterített szőnyeg fogadják az erdő ösvényeit járó látogatókat. A levegőben madarak kergetőznek, a hímek magukra öltik elegáns nászruhájukat, és legszebben csengő dalaikkal próbálják elkápráztatni szívük választottját. Vannak olyan fajok melyeknek tojói, már április elején a tojásaikat melengetik, ilyenek a csuszkák, a széncinegék, a fekete, és az énekesrigók. Egyesek pedig még fészkeiket építgetik, vagy csak most kezdik meg az udvarlásukat, de olyanok is akadnak akik még messze járnak hazánktól, ilyenek a tövisszúró gébicsek, a gyurgyalagok vagy éppen a fecskék, ők a hónap második felében fognak visszaérkezni a költési területeikre. 
Annyi kedves dolog vár ránk ebben a hónapban, amikor a tavasz napról napra kezd kiteljesedni. Lépjetek rá Ti is a természet ösvényeire, gyönyörködjetek a virágokban, csodáljátok meg a madarak énekeit, és érezzétek a természet édes illatát, mert ezek a csodák értetek is vannak, hogy szívetekbe örömöt, és boldog pillanatokat lopjanak.

 Csuszka

Széncinege fészeképítés közben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése