2016. április 30., szombat

Búcsúzik az április.

Salgói vár

 Kis busalepke

 Kóbor ékesboglárka

Megint eltelt egy hónap, a tavasz második, hava, amikor a legjobban megfigyelhető a természet újjászületése. Ebben a hónapban a legszembetűnőbbek a változások, amikor a hosszú tél után megfakult táj újra színekkel, és élettel telik meg. Vonuló madaraink sorra visszaérkeztek távoli telelő területeikről, megépítették fészküket, melyekben a tojások már ott lapulnak, de egyes fajoknak már az utódai is napvilágot láttak. Ebben a hónapban ez erdő, a mező, vagy akár a saját kertünk is csodálatos énekektől hangos, mely dallamok pirkadattól, alkonyatig végig kísérik a napját mindenkinek, aki nyitott füllel járja a természet ösvényeit. Hónap elején a szokatlanul meleg, olykor már kora nyáriasnak mondható időjárás sorra előcsalta a fák virágait, melyek szinte roskadoztak az illatos, és bőséges termést ígérő fehér, rózsaszín szirmoktól. Hangos döngicséléssel zsongták őket körbe a pollenjeikre éhes méhek, dongók, pöszörlegyek, és a színes lepkék. Ekkor még boldogan könyveltem el magamban, hogy mire eljön a gyümölcsérés időszaka mennyi éhes csőr, és száj fog jóllakni a pirosan mosolygó, édes cseresznyéből, a lédús almából, de ez öröm mára gyökeresen megváltozott, mert a napokban beköszöntött reggeli fagyok, nagy károkat okoztak a gyümölcsösben, elvéve ezzel a bőségesnek ígérkező termés reményét. Csak bizakodni tudok, hogy azért nem veszett oda minden, és egy pár szem cseresznyét, meggyet, vagy éppen almát be tud érlelni a nap melengető sugarai. 
Az erdő ebben a hónapban élte meg legszebb napjait, az avartakaró védelmező öleléséből sorra bújtak elő a tavasz színes virágai. Sárga színben tündököltek a bogláros szellőrózsák, a tavaszi kankalinok, a salátaboglárkák, a gumós nadálytövek, a változó boglárkák, a sárga árvacsalanak, a tyúktaréjok apró törékeny virágai, üde fehér foltokat varázsoltak az erdei madársóskák, az olocsáncsillaghúr kecses virágai, és a hagymaszagú kányazsombor sudár szárán, apró virágokkal magasodott a többi növény fölé. A lila, és rózsaszín is képviseltette magát, a tavaszi lednek, az illatos ibolya, az odvas keltike,és a foltos árvacsalánnak köszönhetően. Az erdőszéleket hófehér ünneplőbe öltöztették a kökénybokrok, melyeknek köszönhetően édes illatot repített a szél láthatatlan szárnyain. 
A rétek lakói is szépen lassan kezdtek ébredezni, a hónap közepén megjelentek az aprócska, szabad szemmel szinte alig látható sáska, és szöcskelárvák. Boldogan ugráltak, és napfürdőztek az egyre zöldebb fűszálakon. Éltre keltek a kabócák, pettyes ruhácskát viselő katicabogarak, a kék nünükék, verőköltő bodobácsok, pihentek a tisztás növényei között. Könnyed táncot lejtettek, vagy éppen a nap sugarait élvezték a színes lepkék. Voltak köztük áttelelt nappali pávaszemek, atalanta lepkék, üde, sárga színű citromlepkék, narancssárga folttal díszített hajnalpírlepkék, de megjelentek a kis busalepkék, a mustárlepkék, és a kóbor ékesboglárkák. 
A gyíkvár lakói is felébredtek téli álmukból, és amikor csak tehették a nap meleg sugaraiban fürdették magukat. A hímek már kékes nászruhájukat viselik, és a nőstényeknek kegyeiért versengenek. Hiszen a tavasz a szerelemről szól az állatvilágban, ilyenkor madarak hímjei is legszebb tollruhájukat viselik, és a rovarok is szerelmesen követik kiválasztottjukat. Sokaknál azonban már az utódokat nevelik a szülők. A feketerigók fiókái már régen napvilágot láttak, most a hónap végén hagyták hátra eddigi otthonukat, a szülők pedig már a fészken kívül etetik, és nevelik őket. Ebben a hónapban születtek meg a csíkos kis ruhácskát viselő vadmalacok is, akiket a mamájuk nevel, és véd. Most lesz második hete, hogy először láttam őket, és ez idő alatt is sokkal bátrabbak, és elevenebbek, és talán egy picikével nagyobbak is lettek. 
Aki ebben a hónapban figyelemmel követte a természet újjászületését, annak szerintem számos élmény, és emlék lapul most is a szívében, mert talán ilyenkor tavasszal a legszebbek a változások, amikor új életek látnak napvilágot, és régen született életek ébrednek fel téli álmukból.

 Gumós nadálytő 

 Hagymaszagú kányazsombor

 Tyúktaréj
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése