2016. május 3., kedd

Üdvözöllek május!


Méh

Réti kakukkszegfű

 Olocsáncsillaghúr


Május a tavasz harmadik, és ezzel együtt az utolsó hónapja. Az erdő fái már újdonsült zöld ruhájukat viselik, és csak az akácok árválkodnak közöttük csupasz ágakkal, de a hónap elsőn heteiben ők is illatos virágba és, mint a többi fa, üde lomkoronába fognak öltözni. Az akác virágzásakor édes illatot repít a langyos szellő az erdő fái között, szorgos méhek zsongják őket körbe, és gyűjtögetik nektárjaikat. Az erdő talaját egyre kevesebb virág díszíti, de ha figyelmesen haladunk ösvényein, akkor a lila színben tündöklő baracklevelű harangvirág bókoló kelyheivel, a szagos müge, a gyöngyvirág apró fehér virágaival, vagy éppen a fehér madársisakkal is találkozhatunk. A napsütötte erdőszélek cserjései tövében, fehér szirmokkal csalja még szemünket az olocsáncsillaghúr, és a galagonyabokrok is virágba borulnak.
A réteken, és a mezőkön egyre több virág kezdi el szirmait bontogatni, az erdők után, most az ő időszakuk kezdődik el, mely végigkíséri a tavasz utolsó heteit, és a meleg nyári hónapokat. Ahogy egyre melegebb, és nyáriasabb lesz az időjárás úgy lesznek napról-napra egyre többen. Élénk rózsaszín virágaival büszkélkedik ebben a hónapban a réti kakukkszegfű, mely akkor virágzik, amikor a kakukk dalol, ugyancsak rózsaszín virágokat visel a gyepübükköny, lilán virít a mezei zsálya, hosszú, sudár termetével, és éjszaka kellemes jácint illatára emlékeztető virágait bontogatja a kónya habszegfű.
A rovarvilág apraja nagyja, a fűszálak között szedi vékonyka lábait. Sáskák, tücskök muzsikájától hangosak a rétek, és egyre több lepkefaj kap szárnyra a kellemesen meleg levegőben. Az erdőkben teljes a madárkórus, minden vonuló madarunk hazaérkezett költési területére, és fészküket építik, renoválják, vagy éppen már tojásaikat melengetik. Az állandó madaraink legtöbbje már utódaikat nevelgetik, és egyesek fiókái már első lépéseiket, és szárnypróbálgatásaikat teszik meg a nagyvilágban. Ez az a hónap, amikor az énekesmadarak dalától hangos az erdő, a mező, egy hónap múlva lassan elcsendesülnek ezek a strófák. Pirkadattól, alkonyatig hallgathatjuk a szebbnél-szebb előadásokat, melyek a kora reggeli, és a késő esti, szürkületi időszakban a legintenzívebbek. Ha ilyenkor járjátok a természet ösvényeit, gyönyörű madárkoncertben lehet Nektek is részetek.
Május az új életekről is szó, hiszen ebben a hónapban látnak napvilágot az őzek gidái, és a szarvasok borjai. Általában egy utódot hoznak a világra, de olykor kettő gidát, vagy borjait, is megfigyelhetünk mamájuk nyomában. A rókák kicsinyei, már hetekkel ezelőtt megszülettek, és ahogy telt az idő egyre nagyobbra cseperedtek, olyannyira, hogy már a kotorék előtt játszanak boldogan, és felhőtlenül.
Az előttünk álló május rengeteg élményt, és kalandot tartogat mindenkinek, aki a természetet végeláthatatlan ösvényeit járja.

 Dám szarvasborjú

 Őzsuta gidáival

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése