2016. május 30., hétfő

Kora reggeli séta.




 Pókhálós lepke

 Esőcseppek 


 Mezei zsurló

 
Éjszaka nagy dirrel dúrral megérkezett az eső, mely ebben az időszakban tényleg aranyat ér, hiszen neki köszönhetően fejlődnek szép nagyra a veteményeskertem zöldségei, gyümölcsei. A réteken, mezőkön pedig a virágok várják eljövetelét. Szerencsére amilyen nagy robajjal érkezett jeget, és felhőszakadást nem hozott magával, így károkat nem okozott. 
Kora reggel gondoltam egyet, és útra keltem, egy kis sétára az erdőbe. A nap már felkelt, de mintha szégyenlős lenne úgy bújt meg a komor felhők mögött, türelmesen várakozott, hogy kitisztuljon az égbolt, és eljöjjön az ő ideje. Annak ellenére, hogy korai volt az idő, egyáltalán nem volt hűvös, sőt inkább páradúsnak, és fülledtnek érződött a levegő. Az erdő fái között nyolc aprócska vadmalac keresgélt a talajon, de amint észrevettek, szedve pici patáikat menekülni kezdtek. Anyjuk nem lehetett messze, mert jól hallató volt röffenése, a sűrű növényzet közti motoszkálások egyre messzebbről hallatszottak, majd teljesen elcsendesedtek.  Eddig reggelente még nem találkoztam velük, általában estefelé, és éjszaka a biztonságot adó sötétség leple alatt teszik itt tiszteletüket.
Az erdő hatalmasra nőt bükkfái a hajnali eső emlékét őrizék, a levelekről kövér cseppek hullottak alá a talajra. A természetnek hála minden áldott reggelen hallhatom a madarak koncertjét, de ma a szokottnál is áthatóbban daloltak. A kórusban a két főszereplő a fekete, és az énekes rigó volt, kicsit szerényebben az erdei pintyek énekeltek, félénken a széncinege „ti-ta-ti-ta” strófáit ismételgette, és az előadásba a zöldikék is bekapcsolódtak. Azonban ezen a reggelen volt egy flóta, mely a legszebben csengett, és ezt nem más adta elő, mint barátposzáta. Az idei tavaszon nem túl gyakran hallottam kedves énekét, pedig bármikor, és bármeddig elhallgatnám. Tekintetemmel keresni kezdtem, de a sűrű lombkorona rejtekébe már nem lehet belátni. Azonban lelki szemeim előtt szinte láttam, amint fekete sapkácskájában, délcegen felütött fejjel csak dalol, és dalol mindenről megfeledkezve. Sajnos  a mai reggelen nem volt módomban sokáig hallgatni őt, mert az időm meg volt számlálva, hiszen hétfő révén hamarosan munkába kellett indulnom.
Amint kiértem az erdő öleléséből, a kis tisztáson olyan meleg, és párás levegő fogadott, hogy egyszeribe túl vastagnak tűnt az amúgy nem túl vastag felsőm, de a lassan derékig érő fűben, melyben rengeteg a kullancs  biztonságosabb a hosszú ujjú ruha viselete.
A komor felhők lassan szakadozni kezdtek, és az apró réseken előbújtak a nap első sugarai. A fűszálakon megpihent esőcseppek ahogy a nap megsütötte őket úgy csillogtak mint ezernyi apró kristály. A mezei zsurlók nagy változáson estek át az elmúlt hetek alatt, és a rajtuk díszlő cseppektől úgy néztek ki, mintha apró gömbökkel díszített karácsonyfák lettek volna.
Sávos cincérek, sáskák, szöcskék ácsorogtak a fűszálakon, várakozva, hogy a nap sugarai végre átmelegítsék őket. Ebben a korai órában még a lepkék sem kaptak szárnyra, meghúzódva a fűszálak között pihengettek a c-betűs lepkék, a pókhálós lepkék, a közönséges boglárkák, és egy élénk narancssárga színű nagy tűzlepke. 
A tisztás talaját szinte napról napra egyre több ezüstös pimpó díszíti, köztük mély bordó színével virít az apácavirág, kéken csalj a tekintetet az orvosi atracél. A seprencék hajtásai napról napra egyre sudárabbra nőnek, még csak egy-egy virág díszlik rajtuk itt-ott, de június közepére mind virágba fog borulni, fehér tengerré változtatva a tisztást, és akkor szebbnél szebb lepkék kezdik el látogatni őket, és gyűjtögetni édes nektárjaikat.
Mire visszaindultam szinte az összes felhő tovaúszott az égbolton, helyet adva a nap meleg sugarainak. Az egyre melegedő levegőben kezdődött meg az igazi élet a tisztáson, a szöcskék hatalmas ugrásokkal közlekedtek a fűszálak között, a lepkék, táncra perdültek, és a méhek is nekikezdtek szorgos munkájuknak. Hangosan zümmögve repkedtek az akácfa virágai körül. Az erdő szélén jó pár akácfa áll, melyek mind fehér ünneplőbe öltözve, édes pollenjeikkel csalják a nektárjukra éhes méheket. Méhek pedig vannak bőséggel, és szorgosan, reggeltől estig, nap nap után, csak dolgoznak, és dolgoznak, hogy asztalunkra finom méz kerülhessen. A mai reggelen a levegő mozdulatlanul áll, de az édes akácillat átjárta a tisztás, és erdő minden egyes szegletét.
Szeretem ezeket a kora reggeli sétákat, figyelni hogyan ébred a természet, ilyenkor a fények, a hangok, és az illatok is teljesen mások, mint napközben. A levegő friss, és üde, a táj pedig érintetlen. 

 Sáska

 Seprence

 Fehér akác

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése