2016. május 8., vasárnap

A kis tisztás lepkéi.




 Kockás busalepke
 Barna tűzlepke
 Mustárlepke

Minden évszakot kedvelek, mert mindenek megvan a maga szépsége, mellyel elvarázsolnak, amikor a természet ösvényére lépek. Aki nyitott szemmel járja az erdőket, mezőket, réteken annak mindig, minden évszakban élményekkel telik a kirándulása, hiszen a természet rengeteg kincset tár fel előttünk, csak észre kell venni őket.
Azonban, ha az évszakok közül kellene választanom, akkor az első helyre a tavaszt sorolnám. Ilyenkor a legszebbek a változás, amikor újjászületik a természet. A téli álom után új életre kelnek az erdők fái, a bokor fehér virágruhába öltöznek, az avartakaró védelméből színes virágok bújnak elő, apró rovarok töltik meg élettel a réteket, és a mezőket, és a madarak kedves énekétől hangos a táj. A levegő ilyenkor még kellemesen meleg, és üde színekben gyönyörködhetünk.
Azonban a tavasz a rovarok miatt is a kedvenc évszakom. Aki fegyelemmel követi a bejegyzéseimet, az jól tudja, hogy ezek az apró élőlények mennyire közel állnak a szívemhez. Nap szinte nem telik úgy el, hogy ne látogatnák ki a kis tisztásra, és ne figyelném a füvek apró népének titkos kis életét. Lent a gyepszinten ilyenkor májusban már javában zajlik az élet, nagy a sürgés, forgás. Sajnos azonban az időjárás nem igazán kedvez a rovarvilágnak, mert már napját sem tudom megmondani, mikor volt utoljára szélcsend. A reggel még mozdulatlan levegőt, délelőttre olykor erős széllökések váltják fel, mely kitart az esti órákig. Ebben az időben a rovarok aktivitása is sokkal gyengébb, mint egy nyugodt, széltől mentes napon. De szél ide vagy oda, mégis csak megéri ilyenkor is a természetet járni, mert megfigyelni való akad bőséggel. Napról napra egyre több lepkefaj kap szárnya, de közel sincsenek annyian, mint az elmúlt éveknek ebben az időszakában. Talán a rájuk nézve kedvezőtlen időjárás az oka, mert ilyenkor inkább a fűszálak közé húzódva pihengetnek, és csak ritkán kapnak szárnyra. Ennek ellenére sikerült megfigyelnem kockás busalepkéket, Kóbor ékesboglárkákat, fehér szárnyat viselő mustárlepkéket, barna tűzlepkéket, párducfoltos araszolót, és ablakosmolyokat.
Bízom benne, hogy lassan változni fog az időjárás, és a rovarvilágra nézve kedvezőbb oldalát fogja mutatni a tavasz utolsó heteiben. 

 Ablakosmoly

 Kormos ékesboglárka
 Párducfoltos araszoló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése