2018. február 11., vasárnap

Kertem legapróbb vendégei


Hegyi fakusz


Van a kertemnek egy igazán aprócska vendége, akit, ha sikerül megpillantanom boldogság önti el a szívem. Nem mintha ezt a többi vendégemnél nem érezném, de valahogy ez más. Talán egészen kicsi, sebezhető termete az, ami annyira magával ragadó, és különös kis szokása, mely más madárnál nem figyelhető meg.
Ez a kis tollas, kora reggel, a napkelte első jeleire, talpra pattan, és az első ébredezők között kezdi meg a napját. Szokása szerint első útja a cseresznyefámhoz vezet, és a leges legaljától szépen lassan kezdi meg menetelését, mely közben éber kis szemeivel minden apró rést, repedést gondosan átvizsgál. Mely rejtekekben alusszák téli álmukat a rovarok, pókok, aprócska lárvák, melyek fő táplálékát képezik. Lassan, komótosan falad egyre-egyre feljebb a fa törzsén, olykor spirál alakban, és útja alatt minden finom falatot kicsipeget a fakéreg réseiből, hosszú, keskeny és különleges ívelt csőre segítségével. Miután végzett a törzs alapos átvizsgálásával jöhetnek a vastagabb ágak. Azokon is végigmenetel, majd átreppen a diófára, melyen ugyanezt a kutatómunkát végzi, mint az előzőn.
Ennek az aprócska madárnak a becsületes neve fakusz, mely kontinensünk legkisebb madarainak a kedves csoportját gazdagítja, hisz testtömege teljesen kifejlett korában is alig éri el a 10 grammot.
Hazánkban két fakusz fajjal találkozhatunk, ha nyitott szemmel haladunk az erdők ösvényein. A nyitott szemet szó szerint kell értenünk, mert apró teremte, kitűnő álcázást biztosító tollruhája, és minden feltűnést kerülő csendes élete, igazán nehézzé teszi a megfigyelését.  Az egyik faj a Rövidkarmú fakusz, míg a másik a Hegyi fakusz. Pontos azonosításuk roppant nehéz, mert a két faj szinte a megszólalásig hasonló tollruhát visel. Élőhelyük is teljesen átfedheti egymást. De nagy általánosságban a hegyi fakuszok inkább a hegyvidéki erdőségekben lelt otthonra, míg a rövidkarmú fakuszok az alacsonyabban fekvő területeket részesítik előnyben, és lakhelyüket ezeken, a területeken válasszák ki. De az imént leírtak nem törvényszerűek, hisz kóborlásuk alkalmával, hazánk bármely területén előfordulhat a fészkelésük. A fakuszok állandó madaraink, így, ha a szerencse is mellék szegődik, egész évben szemmel követhetjük különös kis életüket.    



Hegyi fakusz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése