2018. április 7., szombat

A patakpart első keltikéje









Nem messze tőlünk van egy kis patak, melynek andalító csobogása csendes estéken a kiskertembe is behallatszik. Ennek a pataknak a partján rengeteg kisebb-nagyobb lakó éli az életét. A szép kort megélt fák törzsein gondosan elkészített odúk álldogálnak, melyekben évről-évre cinegék, harkályok és seregélyek fészkelnek. A gyökerek között pedig aprócska ökörszem lakik, aki ide építi meg gondosan elkészített fészkét.
Azonban nem csak madarak élik itt minden napjaikat, hiszen a nedves környezetet nagyon kedvelik a kora tavasz színes szirmokkal büszkélkedő virágai is. Idén is, mint minden esztendőben az aranyos veselkék és a kikeleti hóvirágok látták meg elsőként a napvilágot.
Tegnap délután lesétáltam a kis patak partjára, és örömmel láttam, hogy rengeteg odvas keltike, ikrás fogasír, tyúktaréj, bogláros szellőrózsa kezd ébredezni hosszú téli álmából. Legtöbbjük egészen pontosan, egy fehér keltike kivételével  még összezárt bimbókkal várják a nap meleg simítását, mely lassan, de biztosan megérkezni látszik. Akkor pedig varázslatosan szép virágszőnyeggel fogják betakarni a talajt, mely szőnyegben lila, sárga, rózsaszín és fehér színek teszik tökéletessé az üde zöld levéltakarót.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése