2018. április 13., péntek

Az erdő kora tavaszi virágai

 Erdei galambvirág

 Erdei galambvirág

 Erdei galambvirág

 Erdei galambvirág


Az idei esztendőben hosszabbra nyúlt a tél, és vele együtt a hideg fagyos idő, ennek a hatását pedig a természet is érzi. Növénylakói a szokottnál később kezdenek el ébredezni, hisz a hideg időben semmi kedvük nem volt téli álmukat megszakítani. 
Április azonban elhozta a tavaszt, és szépen fokozatosan melegedni kezd a levegő. A nap sugarai egyre több esélyt kapnak, hogy a felhők mögül ki tudjanak kukucskálni, és rég várt szerető kezeikkel az erdők mezők ösvényeit simogatják.
Ilyenkor áprilisban a fák ágai még csupaszon állnak, rügyeik azonban napról-napra egyre csak duzzadnak, és ha nap kellő mennyiségű meleget ad nekik, sorra elkezdenek kifakadni. Azonban addig, míg a szép sudárra nőtt fák nem nyitják ki lombsátraikat, a talajon élő virágok élvezhetik a tavaszi nap éltető és testüket melengető fényét. A tavaszi virágok nagy része geofita növény, melyek a föld alatt nyugvó hajtásainkban őrzik azokat a fontos tápanyagokat melyeknek köszönhetően, a nap gyengéd simítására szirmaikat tudják bontogatni. Ezek a növények sűrű erdők mélyén leltek otthonra, ott ahová csak ilyenkor tavasszal a lombfakadás előtt tud a fény behatolni. Ők pedig ezekben, a tavaszi hónapokban csodálatosan szép színes virágszőnyegbe öltöztetik az erdők talaját, sorra dugva elő kedves kis arcocskájukat a puha, testüket óvó és melengető avarból.
Számomra az egyik legkedvesebb erdőben is, ahol hatalmas bükkfák állnak egymás mellett egyenes törzsekkel, mint a katonák, ébredezni kezdtek a virágok. Nincsenek még sokan, de az első legmerészebb lakók már elődugták fejecskéiket. Erdei galambvirágok ártatlanul fehér szirmaikkal, tyúktaréjok, bogláros szellőrózsák, salátaboglárkák csillogóan sárga virágaikkal, bársonyos és pettyegetett tüdőfüvek rózsaszín és lila fejecskéikkel varázsolnak igazi tavaszt, a madarak gyöngyöző dalaitól hangos erdőbe.  
 

 Bogláros szellőrózsa

 
Tyúktaréj faj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése