2020. június 30., kedd

A nappali pávaszem varázslatos élete


 Kifejlett nappali pávaszem


 Nappali pávaszem hernyója
Sajnos sok ellenség leselkedik rájuk, ezért kemény szőröket növesztettek, melyek, mint  önvédelmi fegyverek szolgálnak a számukra.


Szerintem a lepkék élete, fejlődése maga a csoda. A teljes átalakulás egy varázslatos folyamat. Hiszen gondoljuk csak el, hogy az egészen apró petékből hosszú hetek, akár hónapok leforgása alatt gyönyörű lepkék fejlődnek ki. Azok a színpompás lepkék, akiket kora tavasztól egészen őszig láthatunk a rétek, mezők ösvényein. 
A lepkék nőstényei, a nászuk után petéiket növényekre rakják le. Minden lepkefajnak megvan a maga tápnövénye, tápnövényei, melyeket a petékből kikelő hernyók fognak fogyasztani. A lepke anyák gondos szülők, hiszen azt szeretnék, hogy utódaik a kikelésük után szép nagy és egészséges hernyóvá tudjanak cseperedni, melynek feltétele az, hogy jól tudjanak lakni, azaz a fejlődésükhöz szükséges kellő mennyiségű tápanyagot tudjanak magukhoz venni. Hiszen a petékből kikelő hernyók igencsak falánk kis teremtmények, akik szinte egész álló nap csak rágnak és rágnak. A sok finom falatnak hála gyorsan növekednek, így a testüket borító kitint gyorsan kinövik, melyet bizony nagyobbra kell cserélniük. Egy hernyóöltő alatt többször is vedlenek, többször is lecserélik kinőtt ruhájukat. Hogy melyik hernyó hányszor vedlik a bebábozódás előtt az fajonként eltérő. 
Az erdő fái között megbújó eredi tisztás árnyas peremén, hatalmasra nőtt csalánsereg álldogál. Ilyenkor a nyár első hónapjának a vége felé, már teljes harci díszben, szúrós tüskékkel felfegyverezve élik a napjaikat. Minden egyes látogatásom alkalmával közéjük kell merészkednem, és minden egyes alkalommal össze is szurdosnak. Azonban ez az aprócska kellemetlen érzés pillanatok alatt tovatűnik, és helyébe megannyi kedves élmény lopakodik. Számomra ők is hozzátartoznak a tisztás életéhez, fontos tagjai a növényvilágának, akiket több élőlény is kedvel. Sőt mi több, életük függ tőlük. Ilyen például a nappali pávaszem hernyója, akikkel az elmúlt napokban találkoztam több alkalommal is. 
A nappali pávaszem tápnövénye a csalán, melynek leveleire a nőstény lepkék a petéiket rakták le hetekkel ezelőtt. A csillogó, feketés színezetű hernyók a csalán leveleit eszegetik, egyiket a másik után. A sok finom falatnak hála szépen növekednek, mígnem egy szép napon rejtett helyre húzódva bebábozódnak, a bábokból pedig színpompás lepkék bújnak majd elő egy meleg nyári napon.
A természetnek hála láthatom őket különleges kinézetű hernyóként, és lelki szemeim előtt azt is látom, hogy milyen csodaszép lepkék lesznek belőlük. Hiszen a természet már nagyon sok alkalommal megajándékozott a látványukkal, hogy kifejlett alakban csodálhattam őket. Hernyóként most először találkoztam velük, és talán megfigyelhetem őket bábállapotukban is. Ez csak egy aprócska álom, hogy megvalósul e, nem tudom, ez a jövő és a természet titka. De mindenesetre, ha így történne, mindenképp megosztanám Veletek azt az élményem is.
A nappali pávaszemről fontos tudni, hogy természetvédelmi oltalom alatt álló lepkefaj!


Nappali pávaszem hernyóinak elhagyott, kinőtt "ruhája"

  Nappali pávaszem hernyója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése