2017. május 8., hétfő

Első találkozások.

 Nagybajszú méh
 
 Nagybajszú méh
 
Zöld levéldarázs


A természetnek annyi lakója van, hogy egy élet is kevés lenne ahhoz, hogy mindenkivel meg tudjunk ismerkedni. Hiába járjuk hosszú évek óta az ösvényeit, mindig, minden egyes kirándulásunk alkalmával tud nekünk újat mutatni. Már számtalan bejegyzésem szólt a kis tisztásról, arról a helyről ahová nem telik el úgy nap, hogy ki ne látogassak. Ismerem a virágait, a körülölelő fáit, bokrait és a lakóit, akik az ő védelmében leltek otthonra. Tudom, hogy mikor melyik virág kezdi el szirmait bontogatni, melyik rovar mikor ébred fel téli álmából. De ismereteim ellenére is mindig tud újat mutatni, és új találkozásokkal meglepni. Nagyon kedvelem a füvek népének az életét szemmel követni. Ilyenkor lépésről lépésre, óvatosan haladok előre utamon, és figyelek, nagyon figyelek. Hiszen ezek olyan aprócska kis élőlények, hogy csak így gondos odafigyeléssel lehet őket észrevenni. Megközelíteni is csak így lehet őket óvatosan, megfontoltan, mert nagyon ügyesen elugranak, elszaladnak a sűrű fű védelmébe, vagy szárnyra kapva tovaszállnak a levegőben.
Az elmúlt napokban a borúé és a csapadéké volt a főszerep, az időjárás valahogy nem akarja a szép napsütéses, és kellemesen meleg arcát mutatni. Mostanság ritkaságnak számít az, amikor az égbolton a napsütésé a főszerep. Ezen a délutánon is sötét felhők tornyosultak az égbolton, a nap sugarai elől gondosan minden apró rést elzártak, így esélye sem volt arra, hogy megmutassa szépségét. A kora délutáni időpont ellenére sötét volt, és hűvös, elkelt a réteges öltözködés annak ellenére, hogy már május van. Amikor a tisztásra értem egy-egy kósza esőcsepp súrolta az arcomat, de bíztam benne, hogy sokkal többen nem lesznek. Felnéztem az égre, a komor felhők egymást követve robogtak tova, a magasban fújt a szél, és ő terelgette őket szépen egy irányba. Lent a talaj közelében a szélből szinte semmit nem lehetett érezni, csak egy kis simítást, de azt is a gyengébb fajtából. A föld saras volt és puha, ezt a vaddisznók ki is használták az éjszaka leple alatt, ottlétüket az orrukkal feltúrt föld tanúsította. De nem csak az ő nyomukat őrizte a tisztás, a fűszálak között őzek vagy szarvasok pihenhettek.
A borús, esőre álló időben a rovarok is nyugodtak, és mélabúsak voltak. Még repkedni sem volt kedvük, csak álldogáltak a fűszálakon, mintha valamire várnának. Szerintem a nap sugarai vártak, hogy átmelengesse testüket. Ilyenkor a fények nem a legjobbak a fotózásra, de nem is ez számít, hanem az élmények, és azokból ezen a borús délutánon is akadt bőséggel. Több első találkozás élménye, olyan apró élőlényekkel, melyekkel eddig még nem hozott össze találkozót a természet. Az első ilyen a Nagybajszú méh volt, aki úgy, mint a többi rovar a fűszálak között pihengetett. Még soha nem láttam őt, pedig milyen kis csinos, és hatalmas bajsza, melyről a nevét is kapta igazán egyedi kinézetet kölcsönöz neki. A másik apróság a Zöld levéldarázs volt. Akinek neve illik is a kinézetéhez, hiszen teste élénk, már-már rikító zöld színben pompázik. Ő nem volt elpilledve, mint a méh. Fürgén szedte a lábait a fűszálak között, és csak nagy nehezen sikerült róla fotót készítenem, miközben egy-egy pillanatra megállt. A harmadik pedig a Fehérgyűrűs bogáncscincérrel volt. Nagyon szeretem a cincéreket, hosszú csápjuk, testüknek egyedi mintázatai igazán különlegessé varázsolják őket. A természetnek hála már több faját sikerült megfigyelnem, de vele ez volt az első találkozásom. Természetesen mellettük még nagyon sok rovarra akadtam, voltak aprócska sáska és szöcskelárvák, ormányos bogarak, közönséges lágybogarak, skorpiólegyek, éjszakai, nappali lepkék és még sorolhatnám. Egy-egy ilyen tisztás, rét vagy mező rengeteg rovarnak ad otthont és menedéket, melyek között igazán különleges szépségűek is fellelhetőek. Járjátok Ti is nyitott szemmel, odafigyelve utatokat, mert a természet előtettek is számtalan csodát tár fel, olyanokat melyeknek az emlékét egy életen át szívetekbe zárhatjátok.    


 Zöld levéldarázs
 
 Fehérgyűrűs bogáncscincér
 
        Fehérgyűrűs bogáncscincér
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése