2017. május 20., szombat

Seregély a kiskertemben.


Seregély

 

Nem tudom, hogy mi lehet az oka, de az idei esztendőben több madárfajnak is megtetszett a széncinegék takaros kis otthona, azonban a szülők éberségének köszönhetően minden illetéktelen behatoló időben el lett zavarva. Nemrégen arról számoltam be Nektek, hogy a különleges kinézetű nyaktekercs vetett az odúra szemet, ma pedig egy újabb idegen tűnt fel a cinegék otthonánál. Éppen a konyhában tettem-vettem, amikor arra lettem figyelmes, hogy egy fekete tollruhás madár kukucskál be az odú bejáratán. A hím cinege abban a pillanatban ott termett, és nagy csetepaté közepette elüldözte a hívatlan betolakodót, aki nem más volt, mint a seregély. Felénk nem gyakori madár, ez idáig egyszer volt szerencsém őt látni a kiskertemben, de utána nyoma veszett, többször nem került a szemeim elé. A cinege erőteljes fellépése rendre utasított a csinos fémes-zölden csillogó tollruhás madarat, akinek azóta, esze ágában sincsen az odú közelébe merészkedni. Pedig itt éli a napjait, és minden napos vendége lett a kiskertemnek, de békességben megvan a többi madárral, főként a fiókáikat nevelő széncinegékkel.
A seregélyek április elején kezdenek neki a fészkük elkészítésének, mely minden esetben, odúban található meg. A fészket egyedül a tojó építi, mely száraz fűszálakból, növényi szálakból és puha szőrökből áll. Vannak esetek amikor, a leendő anyuka csak pár szál füvet helyez el az odú aljára, van amikor, pedig mesterien megmunkált fészekbe rakja le a világoskék színű tojásait. A tojások melengetésében mindkét szülő szerepet vállal ugyanúgy, mint a kikelés utáni etetésben és gondozásban. A kertemet látogató seregélyt valószínű, hogy csak a kíváncsiság hajtotta, és megnézte mi lehet az odú rejtekében. Hiszen az ő költési időszaka is már a kikelt fiókák etetésénél tart. Azóta is időről időre megjelenik a kertemben, keresve-kutatva a fűszálak között, és hol szép nagyra nőtt gilisztákkal, hol pedig finom rovarcsemegékkel a csőrében távozik. Az ő fészkében is éhes fiókák lapulnak, akinek reggeltől estig hordaniuk kell a tápláló falatokat, hogy szép nagyra és erősre tudjanak cseperedni.
Kíváncsian várom, hogy amikor a kicsik kirepülnek a nagyvilágba, megtisztelik e majd kertemet a jelenlétükkel, ha így lesz beszámolok Nektek is róla.       
   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése